Cittaslow

logo

Westerwolde is Cittaslow

Op 19 juni 2013 ontving de gemeente Westerwolde in oprichting ( Bellingwedde en Vlagtwedde)het internationale Cittaslow keurmerk. Het keurmerk is voorbehouden aan gemeenten tot 50.000 inwoners, die zich onderscheiden door hun aandacht voor de leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorische waarden en behoud van de eigen identiteit.

Via het netwerk werken de Cittaslows samen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven door het authentieke te koesteren en nieuwe technieken in te zetten die vooruitgang mogelijk maken. Cittaslow helpt bij het versterken van de bewustwording bij beleidsmakers, instellingen, ondernemers en inwoners. Het keurmerk stimuleert hen om verantwoordelijkheid te nemen voor de ontwikkeling van de gemeente. Met andere woorden: Cittaslow biedt een kader voor de toekomst met behoud van de historie.

Het leven in en het besturen van een Cittaslow is gericht op een gewone levensstijl in plaats van de hedendaagse trend te volgen: minder hectisch, minder productiegericht en minder snel. Het lijdt geen twijfel dat dit menselijker, milieubewuster en verstandiger is voor de huidige en toekomstige generaties.

Met de aansluiting bij Cittaslow willen we de identiteit van Westerwolde uitdragen en versterken door onze kernkwaliteiten op het gebied van wonen en leven, recreatie en toerisme, cultuurhistorie verder te benutten en zo de economische ontwikkeling verder te ontwikkelen.

De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië). In 1999 werd de organisatie in het leven geroepen door burgemeesters van Orvieto, Bra, Greve in Chianti en Positano. Sindsdien is Cittaslow uitgegroeid tot een groot internationaal netwerk met meer dan 200 gemeenten over 25 landen wereldwijd. In Nederland zijn de gemeenten Midden-Delfland, Alphen-Chaam, Vaals, Heerde, Eijsden-Margraten, Vianen, Echt-Susteren, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Peel en Maas en Borger-Odoorn ook bij het keurmerk aangesloten. http://www.cittaslow-nederland.nl/